Obecny czas: Czw Wrz 09, 2010 12:27 pm

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
 Prawo i PP 
Autor Wiadomość

Dołączenie: Sob Paź 31, 2009 12:22 pm
Post Prawo i PP
Witam,
mam pomysł na stronkę, chce ją wypromować i przystąpić do odpowiedniego jej tematyce PP.

Nigdy wcześniej tego nie robiłem, więc nie wiem jak należy się rozliczać z przychodu(podatki). Jakie prawa w tej kwestii obowiązują? Czy też wszelkie sprawy rozliczeniowe pozostają po tej drugiej stronie, nie mojej?

Sob Paź 31, 2009 12:26 pm
Administrator
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Sie 08, 2009 6:53 pm
Post Re: Prawo i PP
Przystępując do pp najczęściej nie trzeba mieć działalności gospodarczej. w chwili gdy Twoje prowizje przekroczą minimalny próg wypłaty pobierasz ze strony organizatora umowę o dzieło i rachunek. Rachunki są w części programów uzupełnione o wszystkie dane tak jak to jest w przypadku Złotych Myśli, ale czasem trzeba dane wypełnić na podstawie swoich statystyk.

W Selkarze wygląda to tak:

1. Jeżeli chcesz wypłacić kwotę w wysokości 50 - 200 zł to wówczas, obowiązuje Cie ryczałt w wysokości 18% liczony od podstawy. Nie ma w tym wypadku możliwości odliczenia kosztów uzyskania przychodu. Podatek ten jest podatkiem finalnym i nie ma możliwości odzyskania go przy rozliczeniu rocznym.

Przykład: Chcesz wypłacić 199 zł. Nie ma kosztów uzyskania. Liczymy podatek od całej kwoty: 0,18x199=35,82 (po zaokrągleniu 36). Na Twoje konto trafi 163 zł (nie da się odzyskać tych 36zł).

2. Jeżeli chcesz wypłacić kwotę powyżej 200 zł, to obowiązuje Cię również 18% podatku, jednak to liczone od kwoty pomniejszonej o koszty uzyskania przychodu (20%). Dodatkowo możesz odzyskać zapłaconą kwotę przy rozliczeniu rocznym (pod warunkiem, że w ciągu roku nie przekroczysz kwoty wolnej od podatku).

Przykład: Chcesz wypłacić 201 zł. Koszty uzyskania przychodu (20%) wynoszą 40,20zł. Liczymy podatek od kwoty 161zł: 0,18x161=28,94 (po zaokrągleniu 29). Na Twoje konto trafi 172 zł (możesz je odzyskać przy rozliczeniu rocznym).

Krótko mówiąc, dużo bardziej opłaca się trochę dłużej poczekać i wypłacić kwotę powyżej 200zł.

Tak więc. Podatki za Ciebie płaci organizator pp pobierając odpowiednią kwotę z Twojej prowizji. Na początku następnego roku otrzymasz od organizatora PIT który należy uwzględnić w swoim rocznym rozliczeniu

Sob Paź 31, 2009 1:25 pm
Profil WWW
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość